BLACK FRIDAY - TOT 30% KORTING!💸Onze allergrootste uitverkoop duurt tot vandaag!⏰Gratis verzendkosten🚀

0

Je winkelmandje is leeg

We zijn meer gehecht aan ons huisdier dan aan een dierbare

08, 11,, 312 2 min. leestijd

 

Een studie heeft aangetoond dat één op de twee mensen een huisdier, kat of hond heeft. De hond wordt al 30.000 jaar als de beste vriend van de mens beschouwd, zo persoonlijk is deze relatie.

 

« Toen onze zieke hond moest worden ingeslapen, was dat een verschrikkelijk liefdesverdriet voor mij en mijn dochter. We waren zo aan hem gehecht. Tot op het laatste moment aaiden we hem, en zijn blik drukte zowel ontzetting als vertrouwen uit om ons aanwezig te zien. Het was één van de meest pijnlijke tijden van ons leven» vertelt Filip. 

Een universitaire studie in de psychologie sector legt uit dat het verlies van een hond of een kat een zeer moeilijke situatie is voor eigenaren. De relatie is zo persoonlijk en intens dat deze erger is dan het verliezen van een dierbare.

In de moderne samenleving is er niets gepland om je huisdier te rouwen. Een gevoel van leegte, en dagen zullen voorbijgaan als regenachtige zondagen. Je kunt niet eens een overlijdensbericht in de krant plaatsen of er op sociale media mee terecht.

Toch doet het gezelschap van een hond veel, het doet ons ontspannen en maakt ons gelukkig. Het is het enige dier dat zich ontwikkeld heeft tot de best mogelijke menselijke metgezel.

Volgens een beroemde antropoloog is de hond een afstammeling van de grijze wolf, die zich in de loop van de tijd hebben gepersonaliseerd tot de honden die wij hedendaags kennen: sociaal en aanhankelijk.

Een andere studie toont aan dat honden hun baasje van verre kunnen herkennen, ze begrijpen menselijke uitdrukkingen en emoties. En hondeneigenaren zijn gelukkiger dan de meeste mensen.

De liefde voor honden is zo sterk, onvoorwaardelijk en persoonlijk dat deze band vaak meer voldoening geeft dan die van een geliefde. De liefde is dieper dan elke menselijke relatie.

Een hond verliezen is meer dan een alleen maar een huisdier verliezen. Het is het verliezen van een maat, een vertrouweling, een onuitputtelijke bron van onvoorwaardelijke liefde. Een alledaagse metgezel die aanwezigheid en veiligheid biedt. Een overlijden als dat van een dierbare hond maakt het hele gezin van streek. Meer soms dan het feit dat de familie een dierbare verliest, zo groot is de aanwezigheid van een hond in het dagelijkse leven: wandelingen, spelletjes, knuffels.

 

Een hond laat zo'n grote leegte achter, dat nadat hij is verdwenen, de eigenaren hem nog lang in huis blijven horen. De eindeloze liefde van de hond is als een licht dat ons elke dag verwarmt en rust biedt. En zijn gaan een vreselijke beproeving die vaak moeilijk te overwinnen is.